Influencere, påvirkere og content creators -uansett hva man velger å kalle dem, har disse menneskene med stor påvirkningskraft helt klart blitt en viktig del av mange bedrifters markedsføringsstrategi. Influencere er ikke bare kjente fjes som skuespillere, fotballstjerner eller artister. Det er også mennesker som har stor påvirkningskraft, gjerne gjennom høye følgertall på ulike sosiale medier. I dette innlegget skal jeg skrive litt om hvorfor man bør satse på influencer-markedsføring, og hvordan man velger riktig influencer til å inngå samarbeid med. 

Hva er en influencer og hva er influencer-markedsføring? 

En influencer er som nevnt en person med stor påvirkningskraft, gjerne i form av antall følgere på sosiale medier. Influencer-markedsføring er samarbeid mellom en bedrift og en influencer, der influenceren utvikler innhold og deler dette i sine sosiale medier. Bedriften bruker influenceren, som gjerne har følgere som ligner på bedriftens målgruppe, til å utvikle innhold for å markedsføre deres varemerket, produkt eller tjeneste.

Hvorfor satse på Influencer markedsføring?

Det er flere grunner til hvorfor det kan være verdt å teste ut et markedsføringssamarbeid med en influencer: 

  • Forbrukere stoler mer på meningene og anbefalingene til en person de følger og ser opp til, enn generell markedsføring. Mange kan være skeptiske til vanlig reklame, og det kan derfor hjelpe om de ser at en influencer de liker deler at de bruker og er fornøyd med produktet. Influencerne kan nå ut til målgruppen på en annen måte enn annen type markedsføring  
  • Ifølge Nielsen er det fire ganger høyere sjanse for at en person husker en annonse utformet av en Influencer enn en vanlig banner-annonse eksempelvis. 
  • Mange som har på adblock kan fortsatt se annonser hos influencere de velger å følge. Derfor kan du nå ut til de som til og med blokkere annonser 
  • En Influencer har gjerne en følgerbase som kan sammenlignes med en målgruppe med felles interesser. Finner du en Influencer å samarbeide med som kan markedsføre bedriften din. Følgerbasen er kanskje ikke homogen, men de følger gjerne influenceren av en grunn: de er interessert i personens meninger, hvordan han/hun kler seg, hvilke sminke merke eller skiutstyr de velger å bruke. 

Ulike kategorier av Influencere

Influencere deles gjerne inn i fire ulike kategorier: mega-influencer, makro-influencer, micro-influencer og nano-influencer.

Mega-Influencer
Under denne kategorien finner man gjerne kjendiser, da kravet er å ha over 1 million følgere. Dette er gjerne kjente skuespillere, idrettsstjerner eller artister. Selskaper som velger å jobbe med disse type influencerne er gjerne store internasjonale selskaper da dette selvfølgelig krevet er høyt budsjett til markedsføring ifølge Ho. Selv om disse er dyre å jobbe med, er det ikke alltid det er de mest lønnsomme å jobbe med. De har gjerne en delt følger base og deres sosiale medier er sjeldent dedikert til en type nisje. Følgerne er derfor kanskje mer interessert i selve personen og deres mer personlige innlegg fra hverdagslivet deres, enn produktene eller tjeneste de markedsfører for.

Makro-influencer 
En makro-influencer er en influencer med mellom 500 000 til 1 million følgere. Disse har, i likhet med mega influencere gjerne følgere som bor spredt og med ulike interesser. De er uansett gode å bruke for å skape bevissthet rundt merke. Ifølge Ho har de gjerne realtivt lavt engasjement på postene deres i forhold til mikro- og nano influencere, men de kan være gode å jobbe med om man ønsker å spre merke sitt utover en demografisk stor gruppe. De er på en annen side ganske dyre å samarbeide med. 

Mikro-influencer
Micro-influencere har gjerne mellom 10 000 og 100 000 følgere. Følger basen er gjerne bygd opp fra å ha postet innhold på ulike sosiale medier knyttet til en nisje eller innhold med høy kvalitet, ifølge Ho. Følgerne til mikro influensene er gjerne mer engasjert og de når ut til en mer konkret målgruppe. På grunn av dette er det gjerne lettere å velge riktig influencer, som har følgere som engasjerer seg i innholdet produsert i samarbeid med bedriften din. I følge Ho er disse gjerne billigere å samarbeide med, som er positivt for selskaper med mindre markedsføringsbudsjett. 

Nano-influencer
Nano-influencere har under 10 000 følgere, men har til gjengjeld en følgerbase som kan sammenlignes med et nisjepublikum. Disse influencerne er derfor ofte populære for mindre merker, da de i tillegg gjerne tilbyr samarbeid til en lavere pris enn de andre kategoriene av influencere. 

Disse type influencerne utvikler også gjerne innhold med en mer personlig vri, ifølge Ho. Dette gjør at du som bedrift gjerne kan få mye igjen for å satse på et samarbeid med en nano-influencer.

På en annen side: hvis målet ditt er å nå ut til et større publikum vil det ifølge Ho være bedre å satse på samarbeid med mikro- og makro-influencere.

Noen siste ting å tenke over

Før du bestemmer deg for hvem og hva slags type influencer du ønsker å samarbeide med er det noen ting å huske på:

  • Hva er målet med samarbeidet? Ønsker du å nå ut til en stor og bred målgruppe for å skape bevissthet rundt merkevaren din kan det være smart å velge en makro- eller mikro- influencer 
  • Velg samarbeidspartner ut fra bedriftens markedsføringsbudsjett 
  • Velg en influencer som står inne for det samme som bedriften og merkevaren din står for
  • Lag en avtale om hva dere forventer av innhold og hva dere ønsker å oppnå med samarbeidet, slik at det er klart både for bedriften og influenceren 

Kilder:
Inzpire.me
https://www.omegamedia.no/bygg-troverdighet-med-influencer-marketing
https://duffy.agency/brandbase/why-influencer-marketing-is-important/

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram