SEO eller søkemotoroptimalisering på norsk handler i utgangspunktet om hvordan du kan optimalisere nettsiden din for å oppnå økt organisk synlighet, når det gjøres et søk på for eksempel Google, Bing eller Yahoo. Google er den største av disse, og synlighet her kan være helt avgjørende for deg som bedrift. I følge Sempro skjer 90% av all informasjonsinnhenting i dag gjennom et søk og 74% av alle kjøp i Norge begynner med at noen søker på nett. Bare dette er gode grunner til hvorfor du bør fokusere på SEO når du skriver blogginnlegg. 

I motsetning til SEO som går ut på å bruke organiske metoder til å dukke opp i søkeresultater har vi også SEM – search engine marketing som er en betalt metode for å dukke opp i søkeresultater. Da kan du blant annet bruke programmer som Google Ads, men i dette innlegget har vi fullt fokus på SEO, som sagt er organisk – eller gratis, så lenge du mestrer det. 

6 tips for å bli bedre på SEO

 1. Velg riktige søkeord

  Hvis du skal skrive et produkt kan det være smart å sjekke ut hvilke søkeord som faktisk blir brukt når det søkes etter produktet. Du kan bruke Google Trends for å se hvilke ord som søkes etter mest, i tillegg kan du sammenligne ulike søkeord. Selger du løpe- eller joggesko kan du sjekke hva folk egentlig søker på når de trenger sko til å løpe med:

Her kan man se at flere søker etter “joggesko” enn “løpesko”, og det kan derfor være lurt å heller bruke joggesko, da det med stor sannsynlighet er det samme type produktet folk egentlig søker etter

 1. Bruk søkeordet/nøkkelordet i URL, overskrift og i teksten 

  Her kan vi bruke søkeordet “joggesko” som eksempel. Om du har en nettside eller blogg der du har skrevet ett innlegg om joggesko kan det være smart å inkludere nøkkelordet både i URLen, overskriften og i selve teksten. 

  Google bruker URLen til å avgjøre hva innlegget handler om – og dette gjelder hva som kommer etter “.com” eller .”no”. 

  Søkeordet eller nøkkelordet burde også være synlig i overskriften din. Du kan for eksempel bruke “Hvordan finne riktig joggesko” og URLen din kan inneholde det samme, slik som eksempelet under: 

  www.treningssko.no/hvordan-finne-riktig-joggesko

  Gjenta også søkeordet eller nøkkelordet gjennom teksten, for eksempel i underoverskrifter.
 1. Bruk riktig søkeord i bilder

  Om du bruker bilder kan du også bruke disse for å få vise Google hva nettsiden din handler om. Dette er også relevant om du har en nettbutikk, da flere kanskje velger og heller bla seg gjennom bildene i søkeresultatene for å finne et produkt de ser etter. 

  Det er to måter å inkludere søkeordet/nøkkelordet inn i bildene dine på: 

  1. Legge inn ordet i bildenavnet. Dette gjør du ved å endre navnet på bildefilen på PCen din før du laster opp bilde til nettsiden.

  2. ALT-tagge bildene dine. Hvordan du gjør dette i WordPress kan du lese mer om her https://www.idium.no/b/slik-fungerer-alt-tags-i-wordpress 
 1. Skap godt innhold 

  Godt og spennende innhold er viktig for å rangere høyt hos Google. I følge Sempro er det viktig at siden inneholder bilder, video, være godt strukturert og at tittelen og nettstedsadressen er lik, slik som nevnt ovenfor. Skriver du blogginnlegg burde du også tenke litt på lengde, da sider med mer enn 450 ord gjerne rangeres høyere.
 1. Google straffer trege nettsider

  Google fokusere på å vise det beste og mest relevante innholdet til brukerne sine, og derfor straffer Google nettsider som er trege på å laste inn. Du kan bruke Google sitt verktøy Pagespeed Insight for å sjekke hvordan nettsiden din ligger an, og hva du kan endre på for å gjøre den bedre.
 2. Få andre til å linke til deg

  Et viktig steg for å komme på førstesiden hos Google er gjennom at andre linker til din nettside og ditt innhold. Her må linkene komme fra relevante og troverdige sider. Dette kan du få til gjennom å lage så godt innhold av flere ønsker å dele det, eller du kan inngå samarbeid med andre for å få dem til å linke til deg. 

Det er mange strategier og tips og triks for å bli god på SEO, men jeg håper noen av disse kan hjelpe deg på veien mot økt synlighet og økt trafikk inn til nettsiden din!

Kilder:

https://www.sempro.no/nyheter/sokemotoroptimalisering-seo

https://www.entrepreneur.com/article/274809

https://www.dcode.no/blogg/9-tips-for-mer-synlighet-pa-google-seo-du-gjor-selv

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram