Hvis du har en nettside, nettbutikk eller blogg er du kanskje allerede kjent med analyseverktøyet Google Analytics, men har du teste ut UTM haler? UTM haler eller tagger står for “Urchin Traffic Monitor” og er en kode du legger ved enden av en URL for å enkelt spore hvor trafikken til din nettside kommer fra. 

Men hvorfor skal man bruke UTM? 
Som markedsfører er det viktig å forstå hvor trafikken til nettsiden kommer fra, og ved hjelp av UTM-tagger kan du enkelt se hvilke digitale markedsføringstiltak som skaper høyest trafikk inn til deg. UTM kan derfor hjelpe deg å velge riktig markedsføringstiltak og gi oversikt over hvilke kampanje og innhold som gir høyest trafikk: om det er en betalt annonse på Facebook, et organisk søk på Google eller et nyhetsbrev. 

I følge Hootsuite er det tre hovedgrunner til hvorfor man burde bruke UTM-tagger: 

  1. De hjelper det å spore verdien av markedsføringstiltak og kampanjer og måle ROI (return on investment) 
  2. De gir nøyaktig data om hvor trafikken din kommer fra. Har du flere CTA-er/call to actions i et nyhetsbrev kan du se akkurat hvilken som genererer mest trafikk gjennom å gi dem ulike UTM-tagger.
  3. Du kan enkelt teste hvilke innlegg som skaper mest trafikk eller hvilke kanal som utløser mest respons. Eksempelvis kan du poste samme innlegg på Facebook og Instagram med ulike UTM-tagger på call to action knappen, og dermed se hvor det lønner seg å poste innholdet, som blir litt som å utføre en A/B test!

Det er ikke alle markedsføringstiltak som er like effektive eller lønnsomme. Med UTM-haler kan du spore akkurat hvilke kampanjer som når ut og gjør kundene eller brukerne interessert i å klikke seg inn på din side, bestille tjenesten din eller kjøpe et produkt. På denne måten kan UTM-halene også brukes til å skape bedre innhold, hjelpe deg med å finne hvilke sosiale medier du bør fokusere på og hva som kanskje ikke gir noe effekt hos din målgruppe. 

Hva kan du spore med UTM-haler

Det er fem UTM parameter du kan spore: Source, medium, name, term og content. Source, medium og name må du fylle ut, mens de to siste er valgfrie. 

  1. Campaign source (utm_source) viser hvor trafikken din kommer fra. Dette kan være en søkemotor, Facebook eller Instagram, nyhetsbrev eller lignende. 
  1. Campaign medium (utm_medium) dette er organisk eller betalt søk – bruker du Facebook kan det for eksempel være en betalt annonse eller nyhetsfeeden. 
  1. Campaign name (utm_campaign) Her legger en inn navnet på selve kampanjen. Dette kan hjelpe deg å se hvilke kampanjer som skaper mest engasjement. Det kan eksempelvis være en kampanje knyttet til en høytid eller merkedag som 17.mai eller Valentinsdagen eller et pågående salg som “sommersalg” eller en kampanje med hvor mange som har handlet gjennom en Affiliates link. 
  1. Campaign term (utm_term) brukes til å spore søkeord, da ofte betalte søkeord. Et eksempel kan være hvis du driver en frisørsalong i Oslo, og kan finne ut hvilke søkeord som får flest klikk ved et Google søk. Eksempel her kan da være “frisør_oslo”.
  1. Campaign Content (utm_content) Denne kan brukes hvis man har flere CTA/Call to action i en kampanje eller et nyhetsbrev for å skille hva det er som gjør at brukere klikker seg inn. Et eksempel her kan være at du samarbeider med flere influencere og ønsker å se hvem av dem som trekker mest besøk til nettsiden din. 

Hvordan sette opp en url med UTM-parameter? 

Det er flere måter å inkludere UTM-parametrene i en url. Du kan gjøre det selv, eller du kan bruke ulike verktøy laget for dette. Octi har en som er på norsk her , men jeg har valgt å bruke Google sitt Campaign URL Builder verktøy.

Under har jeg laget noen eksempler med utgangspunkt i nettsiden min: 

Det første eksempelet er en UTM-tag for å se hvor mange besøkende jeg får fra å poste et innlegg på Facebook: 

Her blir da url-en seende slik ut:

Neste eksempel er for å se hvor mye trafikk jeg får gjennom å sende ut et nyhetsbrev: 

Og url-en ser slik ut:

For å sammenligne hvilke av kanalene (source) som ga mest trafikk går du inn på brukerannskaffelse → all trafikk → kilde/medium på Google Analytics: 


Og her kan du lese av hvilke av disse markedsføringstiltakene som ga best respons! Forhåpentligvis med litt høyere besøkstall enn  meg på denne testen 😉

Hvordan bruke UTM-haler til A/B testing? 

Som nevnt tidligere i innlegget kan UTM-haler brukes til å finne ut akkurat hva slags type innhold du bør poste eller hvilke kanaler du bør markedsføre i. 

En kan ofte lese om nye markedsføringstrender, hvilke sosiale medier du bør markedsføre på i 2021 eller hva slags type innhold du bør poste. Dette er selvfølgelig relevant, men det viktigste er at innholdet treffer din målgruppe. Derfor kan UTM-haler og A/B testing hjelpe deg her.

Om du bruker Instagram kan et eksempel her være å poste samme type innhold både med video og uten. Har du nok følgere kan du for eksempel teste å legge ut Instagram stories der du prater om et tema eller produkt og en “swipe up” til nettsiden eller nettbutikken på slutten. Test så å legge ut samme innhold bare i form av bilder og tekst og legg til link til samme side, men med en annen UTM-hale. På denne måten kan du sjekke hvilket innhold flest faktisk ser på eller leser, og som fører til at de klikker seg inn på linken du deler. Dette kan du også teste i en annonse der den ene er i form av video og den andre tekst og bilde. 

Har du testet UTM-haler eller tenker du å teste det ut?

Ønsker du å lære mer om UTM ville jeg sjekket ut disse artiklene, som også er kildene jeg har brukt for å skrive dette innlegget: 

Christina Newberry: How to Use UTM Parameters to Track Social Media Success

Maylinn Gullmark: UTM-tagger – Hva er det og hvorfor bør du bruke 

https://www.moenco.no/blog/utm-tagger

Octi: Hva er en URL bygger og hvorfor bruker den

https://www.octi.no/b/2048/hva-er-en-url-bygger-og-hvorfor-bruke-den

-Thale

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram