Som en del av eksamen i emnet Digital Markedsføring på Høysolen Kristiania har jeg og fire andre utviklet nettbutikk for bedriften Grethes Ull.

Helt fra jeg leste om emnet Digital Markedsføring og delen E-varehandel har jeg brainstormet en del for meg selv for å komme frem til noe jeg og gruppen min kunne selge i vår kommende nettbutikk. Vi ble tidlig introdusert for dropshipping, men dette ønsket jeg ikke å teste ut akkurat nå – med tanke på situasjonen verden er i knyttet til pandemien og at det kunne skape utfordringer med tanke på frakt og lignende. Jeg vurderte derfor å lage noe selv, finne noen kreative sjeler som kanskje trengte en nettbutikk for å selge sin kunst eller finne en eksisterende bedrift som enda ikke var på nett. Da en på gruppen hadde besteforeldre som ønsket nettbutikk falt valget på å utvikle en nettbutikk for dem – og reisen har vært ganske spennende.

Teamet består av fire andre pluss meg og vi ble allerede en gruppe ved forrige eksamen. Jeg kjente kun et av gruppemedlemmene fra før, så jeg var litt spent på hvordan det ville bli å skrive eksamen med noen jeg ikke kjente, i tillegg til å kun kommunisere digitalt. Nå har vi derimot både levert en eksamen og snart lansert en nettbutikk – og det har gått relativt bra!

Dette blogginnlegget vil være et refleksjonsnotat rundt selve prosessen.

Planlegging av nettbutikk og konsept

Før påsken begynte vi som gruppe å snakke om hva vi kunne selge i nettbutikken. Et av gruppemedlemmene har besteforeldre som til vanlig reiser rundt på messer og festivaler for å selge produktene sine, men nå som corona pandemien har pågått i over ett år har de ikke fått solgt noe i dette tidsrommet. Selv om fysiske butikker åpner, kan det ta en stund før Grethes Ull får mulighet til å reise rundt og selge sine produkter. Derfor ønsket vi å bidra til at bedriften kunne leve videre, nå ut til fler og selge sine produkter ved å utvikle en nettbutikk for dem.


Vi startet hele prosessen med et zoom møte der vi så på hva bedriften selger. Grethes Ull har i utgangspunktet et større sortiment, men vi valgte å fokusere på deres ullgensere og ullsokker i første omgang. Norgesferie har blitt populært etter at pandemien brøt. Gruppen anså derfor produkter som kan være gode å ha med på tur i all slags vær som relevant for flere, og satset derfor på disse!

OKR

Etter oppfordring fra foreleser valgte vi også å bruke målsettingsverktøyet OKR. Dette brukte vi for å få en oversikt over hva vi ønsket å oppnå ved å opprette nettbutikken:

Objective:Utvikle en velfungerende nettbutikk med pen Layout med god  brukervennlighet.

Key results 1: Få 100 følgere på Instagram

Key results 2: Ha 5 antall salg før 1. juni

Key results 3: Ha 400 besøkende i nettbutikken

Vi har per i dag 10/05  rundt 80 følgere på Instagram, ett salg og 115 besøk, så muligheten for å oppnå målene før 1.juni ser lovende ut. Kanskje fordi vi har satt oss litt lave mål, men igjen så er det motiverende å se at målene kan være nådd innen fristen.

Produktbilder

Den 13/04 reiste hele teamet sammen til Sandefjord for å plukke ut produkter fra lageret til bedriften og ta bilder. Vi er så heldig å ha med Stian på laget som er en dyktig fotograf, og det kom selvfølgelig godt med her! Resten av oss måtte derimot utfordre oss selv på å være modeller for produktene, noe som var langt utenfor komfortsonen! Under kan du se noen av bildene Stian tok denne dagen:

Opprette nettbutikk

21/04 møttes gruppen igjen for å opprette selve nettbutikken. Her har vi brukt shopify som er et enkelt og oversiktlig program for å utvikle nettsiden din. Det å få opp nettbutikken, utforme den og lage logo var en relativt enkel prosess, men vi opplevde noen problemer ved kjøp av domene. Leverandøren vi valgte å bruke ikke var samarbeidsvillig og hadde ganske dårlig kundeservice da vi ba om hjelp. Det tok derfor opp til en uke før domenet var klart, noe som skapte en del frustrasjon men som heldigvis ordnet seg. Med denne oppgaven har vi blitt overlatt mye til oss selv, da vi ikke har hatt noen forelesninger direkte knyttet til det å opprette nettbutikk. Her tror jeg mye gikk raskt og enkelt for oss fordi ett av gruppemedlemmene har en nettbutikk fra før og dermed har erfaring rundt prosessen med å utvikle nettbutikken. 

En uke senere, 28/04 møttes vi igjen for å jobbe videre med nettbutikken. Siden sist møte hadde vi blant annet fått på plass alle produktene med produktbeskrivelse og størrelse/fargekombinasjon som var tilgjengelig. Nettbutikken var i utgangspunktet ferdigstilt og vi satt oss et mål om å fokusere på Instagram markedsføring frem mot lanseringsdatoen. I utgangspunktet var målet å lansere 05/01.

Markedsføring på sosiale medier

Et av teamets key results var å få 100 følgere på Instagram innen 1. juni. Dette for å opprette og komme i gang med en Instagram konto som bedriften kan drive videre etter endt eksamensperiode. Vi begynte derfor å bygge merkevaren GrethesUll gjennom Instagram.

I samarbeid med bedriften startet vi en konkurranse for å få økt oppmerksomhet rundt nettbutikken og bedriften. Dette ga oss en del følgere og skapte engasjement. Fra denne datoen og frem mot lansering jobbet vi også med å lage innhold til å poste gjevnlig på Instagram, og vi utviklet blant annet en plan over hva og når vi skulle poste innhold.

Du kan sjekke ut GrethesUll på Instagram her!

Betalingsløsning og logistikk

I samarbeid med bedriften valgte vi å tilby Vipps som betalingsløsning, da bedriften brukte dette fra før og dermed hadde Vipps for bedrift. Det oppsto derimot en del hindringer da bedriften skulle sette opp Vipps som betalingsløsning, da en kode ikke stemte og de måtte vente på en godkjenning. Heldigvis hadde Stian erfaring med å bruke betalingsløsningen Stripe og hev seg rundt for å få opp dette slik at vi hadde en betalingsløsning klar til lanseringsdato.

Når det kommer til logistikk er det bedriften selv som er ansvarlig for dette, da de har lageret sitt i Sandefjord. Bestillinger og henvendelser til kundeservice vil derfor bli behandlet av dem, da jobben vår kun var og utvikle selve nettbutikken. Her har vi derimot hatt et godt samarbeid og skrevet det bedriften ønsker på nettsiden, slik at de kan tilby det å sende bestillinger samt at det er mulig å avtale henting av produkter på deres lager i Sandefjord.

Lansering av nettbutikken

Som nevnt tidligere var planen å lansere nettbutikken den 5/05. Her følte derimot ikke jeg at vi hadde oppnådd det vi ønsket på Instagram, at vi ikke hadde markedsført nok og at lanseringen ville komme for “brått på”. Dermed valgte teamet å vente noen dager, og valgte heller å lansere fredag 07/05 klokken 12:00, samtidig som vi trakk vinner av konkurransen. Da fikk vi bedre tid til å dele innhold på Instagram frem mot lansering og fikk gjort ferdig siste finpuss på nettsiden. Vipps som betalingsløsning er enda ikke oppe og går, men siden vi har Stripe var nettbutikken klar til å lanseres! For å spre ordet om lansering postet vi et innlegg i feeden om åpningen og delte det i Instagram Stories når butikken var lansert:

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Mitt læringsutbytte

Etter endt eksamensperiode der vi har opprettet nettbutikk og skrevet en eksamen knyttet til selve prosessen og planleggingen tar jeg med meg flere ting å huske på til neste gang:

  • Man må ta litt sjanser og prøve og feile litt. Det er gøy å prøve ut, teste og man må ut av komfortsonen innimellom.
  • Det var spennende å få litt “hands on” erfaring! en spennende oppgave der man virkelig fikk testet ut det å utvikle noe som skal brukes av en bedrift i fremtiden. Bedriften lot oss styre mye og teste ut det vi ville, så det var spennende. Jeg håper bedriften ønsker å fortsette med nettbutikken og at det vi har gjort har hjulpet dem til å komme i gang.
  • Jeg har erfart at det å utvikle nettbutikk er krevende, men overkommelig, og også at dette er noe jeg kunne tenke meg å jobbe med i fremtiden.
  • Det er mer jobb å styre Instagram og skrive gode bildecaptions enn jeg hadde sett for meg. Her fikk jeg heldigvis litt øvelse da jeg postet en del av innleggene. Instagram er uansett gøy å holde på med og et supert verktøy for bedrifter til å samhandle med kundene, så det var kjekt å teste ut det å starte opp en Instagramkonto for en bedrift.

Det å jobbe i team kan også være både gøy og krevende. Vi fikk mulighet til å være 3-5 på gruppen, men ble anbefalt å være tre. Vi var ett team på fem, som mesteparten av tiden gikk fint. Det eneste negative var at noe av kommunikasjonen ikke nådde ut til alle. Siden vi kun har møttes tre ganger og dermed for det meste kommunisert over facebook messenger eller zoom har det innimellom hendt at ikke alle har fått med seg alt som blir kommunisert, om det for eksempel har vært mye prat mens en har vært opptatt med jobb eller lignende. Det har jo mer med situasjonen vi er i, og ikke noe som går på teamet generelt. Alt i alt har vi samarbeidet godt, holdt oss til fristene når vi har fordelt oppgaver.

Alt i alt har dette vært en spennende utfordring. Jeg tror det er mange ting som kanskje kunne vært gjort bedre, men så lærer man jo mens man går 🙂 Det var i hvertfall gøy å kunne bidra til at Grethes Ull fikk en nettbutikk, og denne eksamensoppgaven har også gjort at jeg har fått enda mer lyst til å jobbe innenfor e-varehandel!

Har du startet nettbutikk før?

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram