Gratis arkivbilde med arbeid, arbeide, arbeidsområde

Bilde av fauxels fra Pexels

Et solid nettverk med gode relasjoner kan gi åpne dører og gi flere muligheter både privat og i jobbsammenheng. For studenter eller nyutdannede kan det være relevant å skaffe seg en mentor som et steg på veien for å bygge etter større nettverk. Jeg har tatt kurset First Round Networking Basics med Paul Pesek, og har blant annet lært om hvordan en kan gå frem for å skaffe seg en mentor og hvordan en kan bygge nettverk via LinkedIn. 

Modul 1 – Identitet 

Den første modulen handler om hvordan du som student kan skape din profesjonelle identitet gjennom å bygge nettverk. Ved å kontakte personer som allerede jobber innen det yrket du ønsker, får du muligheten til å utforske og lære om ulike karrieremuligheterer gjennom en som har “hands on” erfaring! Etter å ha fått litt informasjon om hvordan det er å jobbe her kan en blant annet spørre seg selv:

 • Hvor interessant var dette for meg? Er dette noe jeg kunne tenke meg å jobbe med på lang sikt, og vil jeg være motivert selv når arbeidsoppgavene blir krevende?
 • Vil det jeg er god til bli verdsatt på denne arbeidsplassen, og kan mine styrker bidra positivt her?
 • Kan jeg vokse her? Hva kan jeg lære og hva slags community kan jeg bli en del av?

Om man finner positive svar til disse spørsmålene, kan man kanskje begynne med å se på mulighetene du har for å finne en jobb om du velger denne karriereveien. 

Det kan være skummelt å ta kontakt med alle de “lærde” innenfor din studieretning som ung og student eller nyutdannet. I kurset lærer en derimot at en kan møte mange som er åpne for å dele både kunnskap og hva de har lært selv i løpet av sin karriere for å hjelpe studenter og nytudannede ut på jobbmarkedet.

Modul 1 inneholder også fem ting å tenke på når du tar kontakt med noen: 

 • Empati: lær å se ting fra personen du kontakter sitt syn eller “point of view” og som et medmenneske 
 • Nysgjerrig: Vis at du er nysgjerrig og ønsker å lære fra deres opplevelser og erfaringer. 
 • Takknemlighet: Vær takknemlig og vis at du er det. Hvis noen tar seg tid til å snakke med deg må en sette pris på at de både gir deg en del av tiden sin, og viderefører sin kunnskap.
 • Relevanse: Forklarer hvorfor du tok kontakt og hvordan du tenker at det kan hjelpe deg
 • Respekt: Følg den gylne regel: behandle dem slik du ville ønsket å bli behandlet hvis du tok deg tid til å hjelpe noen!

Modul 2 – finne en mentor via LinkedIn

LinkedIn kan vel regnes som den beste plattformen til å bygge et karriere nettverk! Terskelen for å knytte kontakt med noen på LinkedIn er ikke like høy som den er for å legge til venner på Facebook eller følge noen på Instagram. Plattformen fungerer derfor godt for å bygge nettverk og komme i kontakt med motiverende mennesker og eventuelt finne en mentor. 

Pesek viser til fire ulike typer mennesker du kan se etter som kan være relevant å knytte kontakt med:

Gratis arkivbilde med arbeidsområde, arbeidsplass, avtale
Bilde av fauxels fra Pexels
 • “Perfect overlap”: Dette kan være noen som har gått samme studieretning på samme universitet eller høyskole som deg som jobber med noe du ønsker å jobbe med.
 • “Great overlap”: Dette kan enten være en som har studert på samme universitet eller høyskole som deg, og som jobber med det samme du ønsker å jobbe med, eller en som har studert det samme som deg, men ikke jobber med akkurat det du ser etter. 
 • “Similarities”: Dette er en som jobber i en bedrift du er interessert i som har tatt samme valgemne som deg enten på samme høyskole/universitet eller på lignende høyskole/universitet. Kan også være en du kan identifisere deg med som jobber i en bedrift du synes virker spennende!
 • “Someone interesting”: Dette kan være noen du synes er inspirerende eller noen som jobber med noe du synes er interessant. 

Modul 3 – Hvordan ta kontakt med noen på LinkedIn?

Etter å ha funnet noen du ønsker å kontakte, handler modul 3 om hvordan du kan kontakte dem. I tillegg til å huske på de 5 kriteriene fra modul 1 er det tre ting en burde ta hensyn til når en skal kontakte noen via LinkedIn:

 • “Who”:  Start med å presentere deg selv med navn, hvor du er student og hva du studerer
 • “Why”: Forklar hvorfor du tar kontakt. For eksempel at du ønsker å lære mer om en bedrift, og du så at denne personen var ansatt her.
 • “What”: Hva du ønsker å oppnå med å kontakte personen. Eksempel kan være å spørre om hen har tid til å snakke med deg en dag og fortelle om hva de jobber med og deres opplevelse av å være ansatt her, og eventuelt om de har noen tips til deg som student eller nyutdannet. 

Pesek gir også en sjekkliste som kan være fin å huske på før man sender en melding:

 • Har du skrevet navnet deres riktig?
 • Har du skrevet bedriftens navn riktig?
 • Har du dobbelt sjekket for eventuelle skrivefeil?

Modul 4 – koordinering: planlegge møte 

Etter å ha fått bekreftet at den du kontakter ønsker å sette av tid til å snakke med deg, må en planlegge hvor, hvordan og når samtalen skal skje. Pesek setter også opp tre kriterier som kan være lurt å huske på:

 • Effektivitet: Inkluder både tidspunkt og hvor/hvordan møtet skal foregå i samme melding 
 • Fleksibilitet: Det er du som tar initiativ til møte, og den andre personen som tar seg tid til å snakke med deg. Derfor er det lurt å være fleksibel når det kommer til tidspunkt samtalen kan foregå. Respekter også den andre personens tid, og hold deg til tiden dere har satt av til møtet. 
 • Initiativtaker: Ta initiativ og foreslå hvordan dere skal møtes. Tilby deg å sende invitasjon til videomøte på valgt plattform, eller ringe på det nummeret personen gir deg. For at begge skal huske møtet, kan det være lurt å sende en invitasjon dagen før!

Modul 5, modul 6 og modul 7 – navigasjon, opptre profesjonelt og ha spørsmålene klare: 

De neste modellene er tips til hvordan en kan opptre i selve møtet eller samtalen. Modul 5 heter navigasjon, og her får man blant annet tips om å huske på kvalitetene fra modul 1. I tillegg gir Pesek tips om å introdusere deg selv, spørre om tidspunktet fortsatt passer, takke dem for deres tid og spør hvordan det går.

Fortel litt om deg selv, hva du studerer eller hvor du er med tanke på karriere akkurat nå, hva du har gjort tidligere og hva du ønsker å lære og få ut av samtalen. Gjør også research både på personen du skal møte og firmaet hen jobber i. Sjekk LinkedIn profilen, gjør et google søk og kanskje til og med et YouTube søk for å se om det finnes noen intervjuer med personen fra før. På denne måten kan du lage gode spørsmål basert på researchen din, stille forberedt og lære mer! 

Gratis arkivbilde med ansatte, arbeide, arbeidsområde
Bilde av fauxels fra Pexels

Modul 8 – Bygge langvarige relasjoner 

For å bygge en langvarig og god relasjon er det viktig å takke for tiden, tipsene og alt du lærte i løpet av samtalen. I tillegg kan det være fint for personen å få tilbakemelding på om du har brukt noen av tipsene eller om noe av det du lærte har hjulpet deg på veien mot drømmejobben. En kan også bygge gode relasjoner ved å spørre om det er mulig å få til en samtale igjen eller spørre om hjelp når nye utfordringer står for tur. Har du eksempelvis fått et intervju i selskapet personen jobber i, kan det være smart å ta kontakt igjen og be om noen tips før intervjuet!

En liten oppsummering av kurset 

Selve kurset var for meg svært lærerikt, og jeg vil anbefale det videre om noen ønsker å lære mer om hvordan man kan bygge et nettverk. Gjennom hele kurset viser Paul forståelse for at dette kan være krevende og litt ubehagelig i starten, men også at de fleste gjerne er villig til å hjelpe! Spesielt et eksempel der det ble snakket om hvordan en selv ville stilt opp, om en fra din videregående eksempelvis ønsket å søke seg inn på samme skole som en selv. Selv har jeg ikke skaffet meg en mentor enda, men etter å ha tatt kurset har jeg fått noen gode gode om hvordan jeg eventuelt kan gå frem for å finne meg en i nærmeste fremtid!

Har du tatt kurset?

Har du en mentor eller et forbilde innenfor karriere?

-Thale

Du vil kanskje også like...

1 kommentar

 1. Hei Thale!

  Supert innlegg 🙂 Flott oppsummering av kurset. Strukturen er også god, og det var oversiktlig å lese gjennom innlegget. Fortsett med det gode arbeidet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram