person using MacBook Pro

Photo by Avel Chuklanov on Unsplash

Etter noen intensive uker med første del av valgfaget Digital Markedsføring med Arne Krokan er det på tide å reflektere litt over hva jeg faktisk har lært! Før jul fikk alle studentene et velkomstbrev av Arne der han skrev at vi aldri hadde jobbet så mye før som vi kom til å gjøre dette semesteret. Dette leste jeg mens jeg lå utslått på sofaen hjemme hos mamma og pappa smittet av korona, og selv om jeg gledet meg mye til selve valgfaget, kjente jeg at denne beskjeden kom litt brått på for meg. 

Jeg rakk heldigvis å komme meg i form før semesteret startet og etter bare første forelesning med Arne steg motivasjonen min veldig. Arne skal ha skryt for å være en motiverende foreleser som bryr seg om studentene sine og virkelig ønsker å lære bort. I tillegg til at han foreleser godt setter han også høye krav. Vi har måttet levere to blogginnlegg i uken, som har ført til sene kvelder med litt frustrasjon, men også mestringsfølelse når de endelig er publisert. Bloggen var kanskje det jeg gruet meg aller mest til før semesteret startet, men jeg innser nå at det har gitt meg mye. Jeg har måttet sette meg inn i temaene på en annen måte enn tidligere og virkelig forstå dem, for å kunne videreformidle. Det har gjort at jeg har lært mye!

Plattformer og delingsøkonomi

Vi startet kurset med å snakke om Digitale plattformer og delingsøkonomi. Jeg skrev et blogginnlegg om temaet her der jeg også gikk mer inn på hvorfor tillit er en viktig del av delingsøkonomien. I blogginnlegget mitt momondo gikk jeg mer inn på hvordan deres digitale plattform fungerer og lærte hvordan metasøk siden senker brukernes transaksjonskostnader.

Jeg har blant annet lært at de fem mest verdifulle selskapene i verden alle har en forretningsmodell som bygger på digitale plattformer. Digitale plattformer gjør det også mulig for selskaper og ta i bruk delingsøkonomi, som er en forretningsmodell der både privatpersoner og bedrifter kan kjøpe, bytte og tilby tjenester eller eiendeler. Eksempler på dette er blant annet Finn.no, Airbnb, Uber og Tise. 

Kunstig intelligens 

Jeg tror de fleste av oss har hørt begrepet kunstig intelligens eller kanskje sett det på film. Etter dette kurset føler jeg derimot at jeg har fått en bedre forståelse av hva det egentlig er, hva det kan brukes til og hva det vil brukes til i fremtiden. Jeg har også lært om konsekvensene av ytterligere bruk av kunstig intelligens og muliggjørende teknologier kan ha på samfunnet, spesielt med tanke på jobber. Vil selvkjørende biler ta over for yrkessjåfører, og vil roboter ta over som lager- og butikkansatte? Dette er spennende, men også en litt skummel utvikling å følge med på. Jeg er ganske sikker på at vi ikke kommer til å la kunstig intelligens og robotikk ta helt over, men det kommer nok til å bli en enda større del av vår hverdag i fremtiden. Vi har også lært litt om 3D printing, en teknologi jeg tror vil bli tatt i bruk mer og mer i takt med videre utvikling.

Ansiktsgjenkjenning er en form for kunstig intelligens mange av oss møter på i hverdagen. Når vi fikk i oppgave å skrive ett innlegg om konsekvenser av bruken av kunstig intelligens, valgte jeg å sette meg inn i nettopp denne teknologien og skrev innlegget “Når kunstig intelligens fører til diskriminering og brudd på menneskerettigheter”, som jeg syntes var veldig spennende å lære mer om. 

Algoritmer bestemmer hva vi skal se 

Et av de siste temaene vi gikk gjennom var hvordan algoritmer skaper filterbobler som gjør at vi så og si lever i hvert vårt digitale univers. Dette unvierset blir gjennom bruk av algoritmer tilpasset hver og en av oss.

Jeg har lært at det er algoritmer som styrer mye av det vi ser på sosiale medier. Hver gang vi klikker oss inn på noe, ser en video, søker etter noe, deler eller kommenterer innhold, samler søkemotorer og sosiale plattformer inn data om oss. Denne dataene blir brukt av algoritmene til å velge ut hvilke nyheter eller innhold vi får se. Dette gjør at vi alle får tilpasset annonser og innhold etter oss, og du og jeg kan derfor få svært ulike resultater uansett om vi søker på akkurat det samme på Google. Disse filterboblene kan sende oss inn i ekkokammer, noe jeg synes er veldig interessant. 

Et ekkokammer oppstår når mennesker deler, leser og kun finner informasjon og ytrer deres meninger som vil forsterke deres eget syn og meninger. Jeg føler dette har gitt meg en større forståelse for hvordan mennesker kan tro på konspirasjonsteorier som Qanon og hvordan ekkokamrene kan føre til gruppetenkning. Dette kan igjen resultere i farlige meninger, holdninger og mennesker som krysser grenser og bryter loven fordi de føler på et så sterkt samhold innenfor ekkokammeret. 

Hva har jeg lært om meg selv?

Vel, Arne hadde hvertfall rett i at jeg aldri har jobbet så mye som jeg kom til å gjøre dette semesteret. Det har vært noen sene kvelder for å få ferdig blogginnlegg, i tillegg til forelesninger, pensum som skal leses og en del sertifiseringen som skal gjennomføres. Jeg har derimot innsett at dette er en måte jeg liker å jobbe på. Jeg synes det har vært fint med konkrete krav og deadlines hver uke. Arne har også utfordret oss til å ta del i et digitalt møterom der vi har kunnet snakke og ha faglig diskusjon med andre medstudenter. Dette synes jeg var litt skummelt i starten, men jeg setter pris på at Arne utfordret oss til å bli med og komme oss ut av komfortsonen. Etter disse ukene har jeg fått en helt ny motivasjon til å studere, mye takket være motiverende forelesere som også utfordrer oss til å blogge, dele innleggene våre og by på oss selv.

Selv om om jeg har trivdes godt med et høyt tempo, flere innleveringer av blogginnlegg og mye jobb, skal jeg innrømme at det selvfølgelig skal bli litt deilig med en helg helt fri etter eksamen er levert på fredag. På mandag begynner vi med Sosial Kommunikasjon som er neste del av kurset Digital Markedsføring, noe jeg tror kommer til å bli minst like spennende! 

-Thale

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram