Gratis arkivbilde med batteri, forsker, fremtid

Bilde av ThisIsEngineering fra Pexels

Etter en forelesning med Arne Krokan med tematet teknologier og bruksområder av disse, fikk vi i oppgave å velge ut en av teknologiene og skrive ett blogginnlegg. Jeg har valgt å skrive litt om den additive produksjonsprosessen 3D print. Innlegget vil handle litt om hva det egentlig er, hvordan det kan gjøre produksjon mer bærekraftig, hvilke fordeler det har for bedrifter og et eksempel på hvordan det blir brukt innenfor medisin.

Hva er 3D print, og hvordan fungerer det?

3D, eller tredimensjonal print er en additiv produksjonsprosess som ut fra et digitalt design, skaper et fysisk produkt. En printer legger tynne lag av materiale, enten flytende eller pulverisert, for så og smelte dem sammen til det fysiske produktet. Jeg syntes videoen jeg har lagt ved under forklarer det på en enkel måte!

Denne videoen er fra 2014, og jeg må innrømme at jeg ikke har vært helt oppdatert på denne teknologien. 3D printere kan gi oss mange muligheter i fremtiden. Ved at teknologien blir videreutviklet kan vi kanskje se enda mer av dette fremover.

Bærekraftige fordeler

Bruk av 3D printere til produksjon bringer med seg flere fordeler. Noen av disse fordelene går blant annet ut på å gjøre produksjonsprosessen mer bærekraftig.

 • Mindre rester av materialer. Som nevnt innledningsvis går 3D printing ut på at det skapes tynne lag av materiale som smeltes sammen til det fysiske produktet. Restmaterialer som oppstår i “vanlig” produksjon ender ofte opp med å kastes. Det kan derfor spare miljøet ved at større deler av materialene blir til det fysiske produktet, og ikke ender opp som avfall.
 • I motsetning til masseproduksjon kan 3D printere brukes til å kun produsere det du faktisk trenger, og kommer til å bruke. I motsetning til å bestille opp varer og ha dem på ett lager, og eventuelt kaste om det ikke blir brukt.
 • Ved bruk av 3D printer kan en produsere det man trenger på stedet. Dette gjør at vi sparer miljøet i form av lavere utslipp fra transport for å frakte varer. Dette kan også være lønnsomt for bedrifter, da de kan spare penger på og få varer fraktet til dem fra utlandet.
Gratis arkivbilde med anlegg, bærekraft, frø

Bilde av Akil Mazumder fra Pexels

Fordeler for bedrifter ved bruk av 3D print

I følge Alvomedia er 3D print spådd til å revolusjonere produksjonsprosessen av produkter. Med tanke på hvordan 3D printere kan brukes til å spesialtilpasse produkter på en helt unik måte, tror jeg også dette kan bli stort etterhvert som utviklingen av printerne fortsetter. So Far Beyond lister opp noen muligheter man har ved å implementere en 3D printere i din bedrift til å produsere fysiske varer.

I fremtiden kan bruk av teknologien gi bedrifter et konkurransefortrinn. Ved å gi forbruker mulighet til å tilpasse produkter etter størrelse, fasong og farge, vil det være enklere å oppnå tilfredse kunder. Nettbutikker kan eksempelvis tilby et enkelt design, som forbruker kan forme etter egne preferanser. En annen mulighet kan være å tilby modeller som forbrukere selv kan printe hjemme. Kanskje vil det være vanlig at en 3D printer er en del av ethvert hjem om noen år?

Etterhvert som utviklingen av 3D printere vil gjøre dem enda mer effektive, kan bedrifter bruke dem til å korte ned på produksjonstiden. Dette vil gjøre veien fra ide til produkt mer effektivt, og en kan få nye produkter ut på markedet raskere. 

Et eksempel på noen som har tatt i bruk teknologien er ReSound, et selskap  som allerede bruker 3D print i sin produksjon. De produserer høreapparater som er tilpasset individuelle hørsels behov, øreform og størrelse. Dette tilbyr de ved hjelp av 3D scanning av øret for å kunne skape riktig form, før de 3D printer høreapparatene tilpasset deg. Adidas har siden 2017 jobbet med å produsere sko ved hjelp av 3D print, og jobber blant annet med å kunne tilby spesialtilpassede løpesko.

I fremtiden kan behovet for lagringsplass også gå ned når bedrifter kan produsere det de trenger på stedet. Bilmerket Audi satser blant annet på å produsere bildeler ved hjelp av teknologien. Når en leverer inn bilen på verksted i dag, kan det ofte være ventetid når de må bestille inn deler som trengs. Dette kan det derimot spares tid på, om delen kan 3D printes på verkstedet, fremfor å måtte bestille fra utlandet. Dette kan også være lønnsomt da de sparer penger på å leie eller eie lager.

Kan mangelen på organdonorer bli borte?

Det er ikke bare bildeler og spesialtilpassede produkter som kan 3D printes. I artikkelen “Alle organer kan 3D printes“ i Dagens Næringsliv fra 2018, kan en lese at professor ved Nasjonalt senter for stamcelleforskning Jon Glover, foreller at man allerede da kunne 3D printe stamceller. Forskerne ved senteret har klart å fremstille celler som er levedyktige og som kan brukes til å bygge vev og mindre kroppsdeler. Selv om Glover forteller at 3D printing av hele organer ligger en del år frem, kan de fremstilte cellene og 3D printet vev potensielt brukes til dette i fremtiden.

Om 3D printede organer blir en suksess i fremtiden kan dette brukes til blant annet organ transplantasjon, men også innen forskning. Det kan brukes til å fremstille organer så legene kan prøve ut nye metoder, uten å belaste pasientens egne. Det kan også brukes til å teste ut medisiner, tilpasset hver pasient, ut fra 3D printet vev fra pasientens egne stamceller.

Dette blir ihvertfall spennende å følge med på, og vi kan jo krysse fingrene for at mennesker som trenger organtransplantasjon, slipper lange køer for å finne ett som matcher dem. Ved 3D printede organer kan en bruke stamceller fra mottakeren av organet, for å minske sjansen for at organet skal bli avstøtt. Om du syntes dette var spennende kan du også sjekke ut denne artikkelen, som omhandler det første 3D printede hjerte.

Gratis arkivbilde med apotek, arbeid, arbeide

Bilde av Pixabay fra Pexels

Konsekvenser ved mer bruk av 3D print til produksjon

3D printerne må effektiviseres og utvikles før de eventuelt vil kunne ta over når det kommer til produksjon. Personlig tror jeg heller ikke de kommer til å ta over alt av produksjon, men at de kan bli mer og mer brukt i fremtiden. Det er alltid konsekvenser knyttet til mer bruk av ny teknologi, også ved bruk av 3D printere. Den største konsekvensen kan gå på sysselsetting. Mange som jobber innenfor transport kan blant annet miste jobbene sine om varer produseres der de selges. Etterspørsel etter service av transportkjøretøy vil dermed også bli lavere. Mange bedrifter bruker fabrikker i andre land der produksjon er billigere til å produsere sine varer. Om 3D print blir tatt mer i bruk, kan kanskje mer av produksjonen foregå i Norge i fremtiden. Dette er selvfølgelig positivt for vår del, men kan igjen skape problemer for ansatte ved disse fabrikkene, om det hadde blitt færre jobber å ta av. På en annen side vil kanskje de neste generasjonene utdannes på en annen måte enn oss, og lære mer om digitalisering og nye teknologier fra ung alder. På denne måten kan kanskje bruk av 3D print skape nye jobber for de kommende generasjoner.

Foreleseren vår Arne Krokan forklarte oss også hvordan det kan oppstå problemer knyttet til det økonomiske. Ett av dem er regler rundt toll. Det er i dag ingen regler for hvordan vi for eksempel skal betale toll, om en bedrift kjøper et digitalt design som kan 3D printes, versus en fysisk vare fra utlandet. Jeg synes uansett det er spennende å følge med på om det i fremtiden vil bli enda mer bruk av 3D print!

Her er kildene jeg har brukt får å hente informasjon til innlegget!

Dagens Næringsliv

Audi

Adidas

ReSound

So Far Beyond

Alvomedia

Zortax

Investopia

-Thale

Du vil kanskje også like...

2 kommentarer

 1. Hei Thale!
  Utrolig fint innlegg! Her er du god på interessant og godt skrevet innhold, bilder, video, korrekt kildehenvisning og i tillegg korrekt henvisning til kilder til bilder.
  Veldig godt jobbet, jeg har ingenting å pirke på her – ta til deg at du er flink og fortsett den gode jobbingen 😀 !

  1. Hei!
   Tusen takk, så gøy å høre 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram