Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Fredag 8.01 foreleste Arne Krokan om kunstig intelligens, og vi fikk i oppgave å skrive et sammendrag fra forelesningen. Jeg vil først prøve å forklare hva kunstig intelligens og algoritmer er, før jeg skriver litt om hva Arne Krokan introduserte oss for.

Hva er kunstig intelligens?

Men først – hva er egentlig kunstig intelligens? En konkret definisjon på hva kunstig intelligens er har vært vanskelig å finne, og selv forskere innen feltet er uenig om hva som er den riktige definisjonen. Det er helt sikkert flere som har sett filmen “The Avengers: Age of Ultron”, der de fiktive karakterene Tony Stark og Bruce Banner utvikler Ultron, en selvlærende og selvbevisst kunstig intelligens. Ultron ble skapt for å hjelpe heltene i The Avengers å bevare fred på jorden. Fremfor å gjøre det han var tiltenkt, går Ultron imot superheltene og skaper sin egen virkelighet. Ifølge han er eneste måten å bevare fred på jorden en umiddelbart utryddelse av hele menneskeheten. Heldigvis har vi ikke hatt noen hendelser som i Sokovia til dere som har sett filmen, men det er et eksempel på hva kunstig intelligens er. I hvert fall på film.

Selv om det er uenigheter rundt definisjonen av kunstig intelligens, har Deloitte en definisjon som gjør det litt enklere å forstå. “Kunstig intelligens er teori og utvikling av datasystemer som er i stand til å gjennomføre oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens”. Noen eksempler på kunstig intelligens vi møter i hverdagen er blant annet chatbots, tjenester hos nettbutikker, musikkanbefalinger og Google-søk. Hvis du er bruker av Spotify, har du mest sannsynlig fått anbefalinger om ny musikk basert på hva du vanligvis hører på. Det samme får du på Netflix med filmer eller serier. Hvis du er du logget inn med bruker på nettbutikken Zalando har de kategorien “anbefalt for deg” på forsiden.

Skjermutklipp fra Zalando

Algoritmer

De sosiale mediene og digitale tjenestene nevnt ovenfor bruker algoritmer til å regne seg fram til innhold du vil finne interessant. Algoritmene definerer hva som er mest relevant for oss ut fra data som er samlet inn, som tidligere søkehistorikk og våre innlegg i sosiale medier. Algoritmene styrer også hva som dukker opp på “utforsk” hos deg på sosiale medier, som Instagram og Facebook. Personer du har mest kontakt med via de ulike sosiale mediene spiller også en rolle for hva som blir ansett som mest relevant for deg. Dette fordi både innlegg og kommentarer fra disse kontaktene er med på å avgjøre hva algoritmene anbefaler, i tillegg til hva du tidligere har sett på, på de sosiale mediene.

Referat fra forelesningen

Som en innledning til kunstig intelligens lærte vi om den britiske matematikeren Alan Turing, pioneren innenfor kunstig intelligens. Hans forskning, “Computer Machinery and Intelligence” ble publisert i 1950. Her stilte han spørsmål rundt ideen om at maskiner kunne tenke selv, hvordan kunstig intelligens skulle etterligne menneskelige trekk og intelligens, og introduserte verden for “Turing Test”.

Turing Test in Artificial Intelligence - GeeksforGeeks

Bildet hentet fra: https://www.geeksforgeeks.org/turing-test-artificial-intelligence/

Turing test er en metode for å finne ut om en datamaskin har kunstig intelligens eller ikke. Selve testen har tre deltakere, der en av dem er en datamaskin. En person, her kalt deltaker C, skal stille spørsmål og kommunisere med både datamaskinen og et annet menneske, deltaker B. Ut fra samtalene skal deltaker C klare å skille mellom datamaskinen og deltaker B. Hvis deltaker C ikke kunne skille mellom menneske og maskin på mer enn halvparten av spørsmålene, ble datamaskinen ansett for å ha kunstig intelligens. I dag er det utviklet nye tester for dette, men det var interessant å høre om hva som startet det hele.

Eksempler på kunstig intelligens

Krokan introduserte oss videre for ulike former for kunstig intelligens. En av dem var Google Pixel Buds. Ørepluggene kan oversette 40 ulike språk ved hjelp av Google Assistant. Pixel Buds forenkler kommunikasjon til tross for at vi snakker ulike språk. For eksempel kan du snakke norsk inn i mikrofonen på ørepluggene, og ut av høyttaleren på telefonen din kommer språket du har valgt å oversette til. På denne måten vil personen du kommuniserer med hører det du sa, på sitt språk.

Om du har en av de nyeste iPhone-modellene er du kanskje allerede kjent med ansiktsgjenkjenning som ID for innlogging. Dette er også en form for kunstig intelligens, der et TrueDepth-kamera samler inn ansiktsdata ved å analysere usynlige punkter for å lage et dybdekart over ansiktet ditt. Ved hjelp av teknologien trenger du ikke gjøre annet enn å holde telefonen foran ansiktet når identifisering er nødvendig. Ansiktsgjenkjenning brukes også av blant annet politiet i jakt på savnede personer, og hos leger for å avdekke og behandle sykdommer. Dette gjør ansiktsgjenkjenning til et viktig verktøy i menneskers utvikling, men teknologien er også omdiskutert. Myndigheter kan bruke teknologien til å identifisere personer som deltar i fredelige demonstrasjoner som går imot myndighetenes verdier. Kunstig intelligens har i tillegg algoritmer til å kunne anta en persons legning, hvilket kan føre til forfølgelse og brudd på menneskerettigheter.

Gratis arkivbilde med antrekk, bruke, ha på seg

Bilde av EVG Culture fra Pexels

Som nevnt ovenfor blir også kunstig intelligens brukt innenfor medisin. For eksempel har vi teknologi som kan oppdage slag eller lungekreft via CT-skanning. I tillegg kan det oppdages hudforandringer som kan utvikles til hudkreft, og det er mulig å vurdere risikoen ved hjertesykdommer basert på MR-bilder. Kunstig intelligens kan også bidra til å utvikle medisiner mer effektivt og personalisere behandlinger av pasienter. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan kunstig intelligens brukes innenfor medisin, noe jeg syntes var veldig spennende.

Maskiner, roboter og kunstig intelligens

Arne er god til å komme med eksempler for at vi skal lære, og han viste oss flere interessante maskiner og roboter. En av disse var Amazon Prime Air, en drone som skal levere pakker i løpet av 30 minutter etter pakken er bestilt. Vi fikk også se restauranten Creator i San Fransisco som serverer burgere laget av en maskin. Denne maskinen effektiviserer matlagingen, og med teknologi som lar den lage flere om gangen kan den servere en ny burger hvert 30. sekund!

Gratis arkivbilde med elektronikk, fremtid, futuristisk

Bilde av Alex Knight fra Pexels

Roboter er en blanding av mekanikk og kunstig intelligens. Sistnevnte gjør det mulig for roboter å tilegne seg menneskelige egenskaper og trekk. Roboten Pepper var den første “humanoid robot” som kunne identifisere ansikter og menneskelige følelser, og er i stand til å kommunisere gjennom samtale og en touch skjerm. Pepper kan blant annet brukes innenfor varehandel. Her kan han tilby tjenester som vanligvis er tilgjengelig online. Pepper kan hjelpe kunder med å finne hva de ser etter, komme opp med personlige anbefalinger, samt selge og samhandle med resten av teamet. Under har jeg lagt ved en video av et intervju med Pepper!

Håper du fant dette innlegget interessant, og kanskje ble interessert i å lære mer om kunstig intelligens, roboter og algoritmer. Alle lenkene i innlegget fører videre til enten filmer eller artikler som jeg selv syntes var spennende. I neste innlegg har vi fått i oppgave å skrive om sosiale konsekvenser knyttet til kunstig intelligens. Da vil jeg drøfte et tema jeg synes er veldig interessant! Håper du vil følge med videre. 

-Thale

Du vil kanskje også like...

6 kommentarer

 1. […] mitt forrige innlegg skrev jeg litt om fenomenet kunstig intelligens og noen eksempler på hva det brukes til. I dette […]

 2. […] mitt forrige innlegg skrev jeg litt om fenomenet kunstig intelligens og noen eksempler på hva det brukes til. I dette […]

 3. Hei igjen Thale!
  Wow – for et glimrende innlegg! Her har du med alt av goodies, både bilder, kilder, godt språk, struktur, lengde – og ikke minst en video. Helt nydelig, fortsett slik 🙂

  1. Hei!
   Dette var veldig gøy å høre! Tusen takk 🙂

 4. […] innlegget mitt om kunstig intelligens skrev jeg blant annet om hvordan digitale plattformer bruker algoritmer til å finne frem til […]

 5. […] innlegget mitt om kunstig intelligens skrev jeg blant annet om hvordan digitale plattformer bruker algoritmer til å finne frem til […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram